You are here: membersJanneke SmeydersBlog

Acne

Wat is acne?

Jeugdpuistjes of acne treden vooral op in de puberteit, maar ze zijn zeker niet tot die levensfase beperkt. 1 procent van de mannen en 5 procent van de vrouwen hebben er op hun veertigste jaar nog problemen mee. Meisjes krijgen er doorgaans op jongere leeftijd mee te maken dan jongens: meisjes zo tussen zestien en achttien jaar. Bij de ontwikkeling van jeugdpuistjes speelt een aantal factoren een rol.

In de puberteit voltrekken er zich in het lichaam van iedere puber tal van hormonale veranderingen. Deze hebben onder andere tot gevolg dat de talgproductie toeneemt. Talg (huidsmeer) is een mengsel van een aantal soorten vet­ten. Toch leidt deze overproductie aan talg niet bij iedereen tot het ontstaan van jeugdpuistjes.  

Wanneer een talgklier kanaal verstopt raakt, ontstaat er een onderhuidse ophoping van talg. Een dergelijk wit plekje wordt een gesloten comedo (meeê­ter) genoemd. Er kunnen nu twee dingen gebeuren. Of de gesloten comedo ont­wikkelt zich tot een open comedo (te herkennen aan de zwarte 'pit') of hij knapt en het talg komt in de huid zelf terecht, waarna er een ontsteking (puist) ontstaat. Deze ontsteking wordt veroorzaakt doordat de bacteriën uit de mee eter reageren met de talg. De zwarte kleur van de open comedo heeft niets met vuil te maken, maar wordt veroorzaakt door pigment.

 

Hoe acne behandelen?

Een gel met benzoylperoxide is het meest gebruikte preparaat Een alternatief bij lichte vormen van jeugdpuistjes is salicylzuur in een lotion of in een crème. Deze stof voorkomt dat de poriën verstopt raken. Ook worden preparaten met adapaleen en tretrinoine gebruikt. Lokale preparaten met antibacteriële middelen bevatten clindamycine of erytromycine, meestal in de vorm van een vloeistof.

In ernstige gevallen wordt een oraal antibacterieel middel voorgeschreven, zoals tetracycline of minocycline. Bij ernstige, therapieresistente vormen zal de arts u aanraden om over te gaan tot Roaccutane kopen. Het middel is echter sterk vrucht beschadigend. De verstrekking van isotretinoïne aan vrouwen in de vruchtbare leeftijd is daarom aan strikte voorwaarden verbonden. Daarbij moet de patiënt bij de arts een verklaring tekenen dat zij zich van de risico's bewust is. De voorschrijvend arts voert zwangerschapstests uit een maand voor voorschrijven, direct voor start, tijdens gebruik elke 28 dagen en vijf weken na beëindiging. Het recept is geldig tot zeven dagen na het uitschrijven en er mag voor maximaal dertig dagen worden afgeleverd.

 

Hoe acne voorkomen?

U kunt helpen voorkomen dat acne erger wordt door de manier waarop u uw gezicht wast:

·       Was uw gezicht een of twee keer per dag voorzichtig met warm water en een milde zeep of wasmiddel.

·       Gebruik zachte, ronddraaiende bewegingen in plaats van uw gezicht te schrobben.

·       Spoel uw huid na het wassen altijd volledig af en dep uw huid voorzichtig droog. Vermijd wrijven op uw huid.

·       Als uw gezicht na het wassen droog aanvoelt, gebruik dan een vochtinbrengende lotion. Zoek naar huidverzorgingsproducten met de vermelding "niet-comedogeen" op het etiket.

 

Andere tips zijn onder meer de volgende:

·       Douche zo snel mogelijk na elke activiteit die hevig zweten veroorzaakt, vooral sporten.

·       Probeer uw haar uit uw gezicht te houden. Als er haar in uw gezicht hangt, kan dat een puistje veroorzaken. Elke dag uw haar wassen kan helpen.

·       Probeer niet aan uw puistjes te pulken. Dit kan ze verergeren en littekens veroorzaken.

 

 

Comments on this entry

There are no comments at this time.

Add a comment

Please keep comments relevant to this entry.

Line breaks and paragraphs are automatically converted. URLs (starting with http://) or email addresses will automatically be linked.